Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Látnivalók Emlékek Kisfaludy Károly költőről, drámaíróról
Bekezdések

Emlékek Kisfaludy Károly költőről, drámaíróról

A XVIII. század közepén Téten, a középbirtokosok közé letelepedett Kisfaludy Mihály, a "nagy tudású táblabíró", birtoknagyságát tekintve a negyedik a sorban. A nemzetséget költő fiai (Kisfaludy Sándor és Károly) tették ismertté. A család kultuszát Téten mindig lelkesen ápolták a múltban és jelenben, példa erre a Kisfaludy-kör, a "Kisfaludy Napok" címmel az Általános Művelődési Központ által évente megszervezett kulturális seregszemle, valamint különböző intézmények, vendéglátóhelyek és a Kisfaludy utca elnevezése.

Kisfaludy emlékmű  a költő, drámaíró szülőháza előtt Kisfaludy emlékmű  a költő, drámaíró szülőháza előttKisfaludy Károly szobra az iskola előttKisfaludy emlékkiállítás a PanzióbanKisfaludy drámák ősbemutatóiKisfaludy drámák színlapjaiKisfaludy Károly szobra

Kisfaludy emlékmű

A három obeliszkből álló Kisfaludy emlékmű a családi kúria helyét jelöli a Kisfaludy utca 26. számú ház előtt, s egyben a híres költő és drámaíró Kisfaludy Károly (Tét, 1788. február 5. - Pest 1830. november 21.) szülőházát. A két szélső oszlopon a költő születésének és halálozásának évszáma látható. A középső oszlop írástábláján pedig legismertebb verssora "Szülőföldem szép határa".

Kisfaludy Károly emlékkiállítás

A Fő utca 129. szám alatt működő Kisfaludy Panzióban található a Kisfaludy Károly emlékkiállítás. 2003. november 15-én nyitották meg a Kisfaludy Panziót, amely helyet biztosít a Kisfaludy Károly Emlékkiállításnak. Itt állítottak hiteles emléket Kisfaludy Károlynak, a magyar irodalmi romantika kiemelkedő vezérének, Tét szülöttének. A kiállítás működtetője, a gyűjtemény tulajdonosa a Téti Építőipari és Szolgáltató Szövetkezet.

A Kisfaludy kultusz és szellem élesztője és ébren tartója, a gyűjtemény megalapítója és továbbfejlesztője Szuh László (1909-1984) lelkes irodalombarát, kiváló műgyűjtő. Az állandó kiállítás az általa összegyűjtött tárgyi emlékanyagon túl tartalmazza a megyei és országos intézmények muzeális emlékeit, amelyek az író, költő, dráma-, színmű- és vígjátékíró, valamint festőművész és irodalmi vezér Kisfaludy Károly sokoldalú tehetségének bemutatása.

A kiállításon áttekinthetjük a költő életútját, munkásságát és a körülötte kialakuló kultuszt.

Nyitva tartása: előzetes bejelentkezésre bármikor megtekinthető.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930